CREIXELL
FOLKLORE ACTUAL
VOTS DE POBLE
Abans de començar amb les festivitats saber que moltes d’aquestes tenen origen en els vots de poble, uns actes que antigament es feien per agrair a algun sant o santa per haver intercedit i salvar la comunitat local d’alguna calamitat, com una epidèmia o una suequera. El mossèn del poble va deixar escrits sis vots de poble: Sant Josep, Sant Isidre, Sant Abdó i Senén, , Sant Roc San Francesc, i el Sant Crist.
FESTA MAJOR PETITA
La festa major petita també coneguda com la festa major de Sant Jaume es celebra el dia del patró del poble, el 25 de juliol. Normalment aquesta festa s’allarga del 23 al 25 de juliol ja que es fan diversos actes. Aquesta celebració ve de molt temps enrere, les Ordinacions de Creixell ja en parlaven d’ella. Es continuen celebrant els actes religiosos tot i que el que més ha evolucionat són els balls populars.
FESTA MAJOR GRAN O EL SANTÍSSIM SAGRAMENT
La festa major del Santíssim Sagrament o de la Minerva té lloc el tercer cap de setmana de setembre. Aquesta té origen a l’Edat Mitjana on la pesta amenaçava els municipis i la vila de Creixell no en va ser una excepció. Els vilatans es van refugiar a l’església fugint de la infecció mortal. Van beneir el menjar que portaven i van aguantar fins que la malaltia va desaparèixer del poble. Per aquest motiu la celebració es fa en honor al Santíssim Sagrament, i un del actes més importants és la benedicció de les coques i la processó del Pa Beneït.
Fa uns 400 anys es va crear la confraria de la Minerva encarregada de vetllar pel Santíssim Sagrament. El treien pels carrers del poble cada tercer diumenge de mes i el portaven a les cases on hi havia malalts. Les famílies ho feien saber posant plantes a la porta i és per això que avui en dia es fan altars adossats a les façanes de les cases.
Amb els anys va desaparèixer la confraria i es va decidir fer la celebració el tercer diumenge de setembre coincidint amb el final de la verema.
La part més simbòlica d’aquesta celebració és la processó del pa beneït. Les noies joves porten safates guarnides amb coques, se subhasta la coca del goig i es reparteix coca i vi. El diners recaudats de la coca van destinats a la parròquia de Sant Jaume.